Victor Papilian

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Victor C. Papilian
Replace this image male.png
Născut 17 iunie 1888, Galați
Decedat 15 august 1956
Ocupaţie medic, scriitor
Căsătorit cu Constantin Papilian

Victor C. Papilian (n. 17 iunie 1888, Galaţi - d. 15 august 1956) medic, scriitor, profesor universitar.

Biografie

S-a născut la Galaţi, în familia generalului medic Constantin Papilian. Studiile secundare le-a început la Craiova, apoi la liceul „Sf. Sava” din Bucureşti. Aici a frecventat în paralel „Conservatorul” de muzică, la secţia de vioară. După ce a absolvit Conservatorul, a fost angajat în orchestra „Ministerului Instrucţiunii Publice”, urmându-şi pasiunea pentru muzică. Cariera tânărului a luat însă o puternică întorsătură deoarece tatăl său s-a opus cu decizia fiului de a se consacra muzicii şi a insistat ca acesta să ducă mai departe tradiţia familiei şi să urmeze cariera de medic.

Începând cu 1907, Victor Papilian a studiat medicina şi a devenit doctor în 1916; la Bucureşti. Între 1916-1918, a fost înrolat ca medic în război. După terminarea acestuia a fost numit director al Institutului de Anatomie al Facultăţii de Medicină din cadrul „Universităţii Daciei Superioare”. A fost profesor titular la catedra de anatomie descriptivă şi topografică la „Facultatea de Medicină” din Cluj, apoi decan al acesteia, membru al „Societăţii de Biologie” şi a „Societăţii de Antropologie” din Cluj

Pe plan literar s-a remarcat la început cu pseudonimul Sylvius Rolando. A scris romane(„Ne leagă pământul”), nuvele („Sufletul lui Faust”, „Generalul Frangulea”) sau piese de teatru. A fost şi director al Filarmonicii şi al Teatrului din Cluj.

Opera

  • Anatomia scoarţei lobului frontal, Bucureşti, 1916
  • Manual practic de disecţie, Cluj, 1923
  • Tratat elementar de anatomie descriptivă şi topografică, Cluj, 1928
  • Anatomia Omului, vol. I: Aparatul locomotor
  • Anatomia Omului, vol. II: Splanhnologia

Bibliografie

  • Predescu, Lucian, Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti 1999 ISBN 973-9399-03-7