Virgil Alexandru Dragalina

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Virgil Alexandru Dragalina
Virgil Dragalina.jpg
Născut 1890, Bucureşti
Decedat 1980, New York, S.U.A.
Ocupaţie comandor, scriitor

Virgil Alexandru Dragalina (n. 1890, Bucureşti - d. 1980, New York, S.U.A.), a fost un comandor de marină şi scriitor român.

Biografie

Virgil Dragalina s-a născut în anul 1890 ca al doilea copil, dintre cei şase (doi băieţi şi patru fete) ai generalului Ioan Dragalina, eroul de la Jiu din timpul Primului Război Mondial. Virgil Dragalina a fost căsătorit cu Virginia (d. 1988), cu care a avut două fete, Ioana şi Opriţa.

Virgil Dragalina a urmat cariera militară, ca şi tatăl şi fratele său mai mare, Corneliu. A absolvit Şcoala Superioară de Ofiţeri de Artilerie, Geniu şi Marină de la Bucureşti, apoi Şcoala de Amiralitate de la Londra.

În timpul Primului Război Mondial a luptat pe Dunăre şi pe Nistru, ca ofiţer în marina română. A primit de la tatăl său, prin testament: „Las un nume cinstit şi nepătat, căci toată viaţa mea am jertfit-o pentru a-mi îndeplini serviciul credincios.(...) Niciodată nu am avut altceva în vedere decât îndeplinirea cinstită a datoriei. Sărac am intrat în armată şi sărac părăsesc această lume. Doresc din toată inima (...) să nu se abată niciodată de la datorie, iar cinstea să fie mai presus de toate.”

A fost decorat cu Legiunea de Onoare franceză, în grad de cavaler, în anul 1919, şi Ordinul britanic "Victoria", în grad de comandor, în anul 1921.

În anul 1928 este delegat în Italia ca reprezentant al Marinei Regale Române pe şantierele de la Castellammare, iar la întoarcerea în România este numit director al Serviciului Maritim Român.

Se pensionează în anul 1944, după ce Serviciul Maritim Român a fost desfiinţat.

Dintre operele sale literare, publicate abia din anul 2009 încoace, se numără Viaţa tatălui meu, generalul Ioan Dragalina şi Marinarii de pe Nistru (reeditat în 2011 sub numele Escadrila de Nistru), evocări ale evenimentelor din timpul Primului Război Mondial.

După instaurarea regimului comunist în România, pentru Virgil Dragalina au urmat ani grei, de izolare, el trebuind să lucreze ca şi electrician pentru a-şi întreţine familia.

În anul 1975, la presiunea fiicelor sale care reuşiseră să emigreze în S.U.A. în 1969, respectiv 1971, lui Virgil Dragalina i s-a permis să părăsească ţara cu destinaţia America de Nord.

Virgil Alexandru Dragalina a murit la vârsta de 90 ani, în 1980, fiind înmormântat la New York.

Bibliografie

  • Magazin istoric - Anul XLIV, nr. 10 (523), octombrie 2010, pg. 11.

Consultant

  • Opritsa Dragalina-Popa, S.U.A.