Cezar Librecht

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Cezar Librecht
Replace this image male.png
Născut 1820
Decedat 1890, Paris
Ocupaţie inginer, militar, politician

Cezar Librecht (n. 1820 – d. 1890, Paris), inginer, ofiţer, director general al poştelor şi telegrafelor, politician.

Biografie

Belgian la origine, au circulat două variante despre modul cum a ajuns în Moldova: servitor al unui boier român sau dezertor din armata belgiană.

Având vaste cunoştinţe de inginerie, ajunge şef al serviciului telegrafic de la Galaţi în anul 1854, când pârcălab era colonelul Alexandru Ioan Cuza, moment în care s-a apropiat foarte mult de acesta. Între 1860 este avansat la gradul de sublocotenent, locotenent (1861), căpitan (1863) şi maior (1864).

Din mai 1859 este numit inspector general al telegrafelor, calitate în care, în 1863, face prima convorbire telegrafică externă, cu Serbia, iar din 29 august 1864 este director general al poştelor şi telegrafelor.

Apropiat al domnitorului, considerat cea mai veroasă persoană, cu o influenţă nefastă asupra acestuia şi asupra ţării, este însărcinat cu crearea unui serviciu secret fiind astfel la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară. Se pare că a ştiut dinainte de planul asasinării primului ministru Barbu Catargiu şi de o eventuală lovitură de stat organizată împotriva lui Cuza.

După abdicarea domnitorului este arestat chiar în noaptea de 10/11 februarie 1866, fiind acuzat de delapidare de bani şi alte acte de corupţie. Adus în fata justiţiei, folosindu-se şi de "armele" pe care le mânuia atât de bine, este achitat şi părăseşte Principatele Unite, mergând în Spania şi Franţa.

Bibliografie

  • Stan, Stoica (coord.) - Dicţionar biografic de istorie a României, Editura Meronia, Bucureşti, 2008.