Constanţa Pompilian-Zossima

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Constanţa Pompilian-Zossima (n. 8 august 1870, Bucureşti – d. 11 martie 1936, Bucureşti). Matematiciană.

Biografie

Fiica profesorului Dumitru Pompilian, studiază primele patru clase în particular, apoi la Gimnaziul „Gheorghe Lazăr” (cu derogare de la minister, deoarece era o şcoală de băieţi) şi obţine licenţe în matematici la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti (1892) şi la Sorbona (1895).

Face parte din grupul celor 10 fondatori ai prestigioasei reviste „Gazeta matematică” (septembrie 1895–1912).

Împreună cu tatăl ei fondează, în 1896, Institutul „Pompilian” din Bucureşti, o şcoală de fete construită pentru 12 clase, cu săli şi teren de sport, internat şi o capelă, pe care îl conduce din septembrie 1896. Instituie aici un sistem pedagogic, bazat, după spusele ei, pe „dragostea pentru copii, dar o dragoste pe care copilul să o simtă în truda profesorului pentru copii, nu în slăbiciunea profesorului faţă de greşelile copiilor şi nu în cele din urmă claritatea în explicare, cât şi în formulare”.

Cea dintâi româncă licenţiată în matematici figurează în dicţionarul Les femmes dans la science, apărut la Paris în 1897: „Domnişoara Pompilian a demonstrat în «Nouvelle correspondance de Catalan» o teoremă a lui Laisant asupra unei parabole cubice. De asemenea, a dat soluţii de probleme în «Jurnalul lui Vuibert» şi în «Mathésis», 1891–1892”.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012