Maria Christierna de Báthory-Habsburg

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Maria Christierna de Báthory-Habsburg
Replace this image female.png
Născută 10 noiembrie 1574, Graz, prov. Steiermark, Austria
Decedată 6 aprilie 1621, Hall in Tirol, Austria
Ocupaţie principesă a Transilvaniei

Maria Christierna de Báthory-Habsburg (n. 10 noiembrie 1574, Graz, prov. Steiermark, Austria – d. 6 aprilie 1621, Hall in Tirol, Austria). Arhiducesă, soţia principelui Transilvaniei Sigismund Báthory (1581 – 1598, 1598 – 1599, 1601 – 1602), principesă a Transilvaniei (18 aprilie – 20 august 1598).

Biografie

Fiica ducelui de Styria, Carol Ferdinand II de Habsburg şi a Annei Maria de Habsburg-Wittelsbach, ducesă de Steiemark (Bavaria) şi nepoata împăratului romano-german, Rudolf II (1576 – 1612).

S-a căsătorit cu principele Transilvaniei, Sigismund Báthory, la 6 august 1595. Căsătoria a fost de fapt o alianţă matrimonială (des întâlnită în acele vremuri), Sigismund dorind să se apropie de familia imperială de Habsburg, iar Maria Christierna să aducă Transilvania în sfera de influenţă sau de dominaţie a Imperiului Habsburgic. Relaţia dintre cei doi a fost una destul de încordată, istoricul sas W. St. Teutschländer relata că principesa „educată de iezuiţi şi rămasă şi mai târziu în întregime sub influenţa lor, avea o vorbă: «Cum vrea Dumnezeu» şi intenţia de a nu zămisli nici un copil cu Sigismund Báthory, ci, dimpotrivă, să-l convingă pe el însuşi să renunţe la domnie şi să treacă în rândul clericilor. Contactele cu ea i-ar fi repugnat lui Sigismund în aşa măsură încât în vecinătatea ei era cuprins aproape de crampe”.

Principele abdică la 22 martie 1598 în favoarea soţiei sale, primind în schimb două ducate în Silezia, apoi Maria Christierna conduce principatul consiliată de comisari imperiali (aprilie – august 1598). În această perioadă a folosit titulatura: Maria Christierna, Dei gratia Transylvaniae, Moldaviae, Valachiae Transalpinae princeps, titlu purtat de soţul său din 1595, după ce i-a obligat, datorită pericolului otoman, pe domnii Ţării Româneşti şi Moldovei să i se supună.

Sigismund revine pe tron, pentru a treia oară, pe 20 august 1598, după care abdică din nou, în martie 1599, în favoarea vărului său, Andrei Báthory. Acesta face eforturi mari pentru a o convinge pe Maria Christierna să se căsătorească cu el, dar ea a preferat să se refugieze la Curtea imperială de la Praga.

Căsătoria cu Sigismund Báthory, după părerea mai multor surse, neconsumată, este anulată de Vatican în anul 1607. După un timp, fosta principesă a Transilvaniei, s-a călugărit la Mănăstirea Königliche Stift din Hall (Tirol), devenind stareţă. Aici moare la vârsta de 47 de ani.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012.