Ajutor:Introducere pentru wikipedişti

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Dacă sunteţi un „wikipedist”, înainte de a vă înscrie la acest proiect, vă rugăm să citiţi această pagină. Citind acest ghid, vă veţi asigura că munca dumneavoastră la ER este în concordanţă cu regulamentul şi ghidurile. Politicile Wikipediei nu se aplică aici, iar cele care au fost preluate de ER, au fost modificate fundamental.

Enciclopedia României nu este un sit oglindă

  • Enciclopedia României nu este un sit oglindă al Wikipedia. Nici Wikipedia nu poate prelua conţinutul de la Enciclopedia României.
  • Conţinutul ER este original, nu este copiat, este scris de participanţii la ER, după regulile ER şi aflat sub licenţa Creative Commons 3.0.
  • Wikipedia se scrie sub licenţa GNU FDL în timp ce ER se scrie sub licenţa CC3. Materialul Wikipedia poate fi folosit în scopuri comerciale, cel de la ER nu.

Diferenţe

  • Diferenţa principală dintre cele două proiecte este că Wikipedia este o enciclopedie universală, în timp ce ER este o enciclopedie specifică, referitoare strict la subiectele legate de România.
  • Enciclopedia României nu cunoaşte conceptul de articol "ciot". Articolele care nu au conţinut suficient nu sunt publicate (nu intră în spaţiul de articole).
  • Nu există un echivalent pentru „articole de calitate”. Acest concept presupune că există şi articole de slabă calitate.
  • La Wikipedia scrierea articolelor fără o "bibliografie", fără indicarea surselor, este o practică recurentă. Enciclopedia României nu permite această practică. Ea contravine principiilor de redactare a unei lucrări ştiinţifice şi poate fi o încălcare a drepturilor de autor.
  • Enciclopedia României nu popularizează „legăturile externe”. Ele sunt permise, acolo unde sunt relevante, unde există surse de documentare pertinente, dar sunt în general descurajate.

Practici noi, nefamiliare

  • Majoritatea discuţiilor dintre membrii comunităţii ER au loc pe alte canale decât pe paginile de discuţie. Membrii ER nu sunt anonimi, se cunosc între ei şi discută ideile şi problemele în cadrul relaţiilor informale dintre ei. Acest lucru uşurează şi eficientizează comunicarea. Paginile de discuţii sunt un mijloc de comunicare de tip forum, ineficient şi care consumă foarte mult timp.
  • Articolele se scriu într-un spaţiu temporar şi nu sunt publicate până nu sunt gata.

Nume reale

  • Proiectul Enciclopedia României funcţionează pe principiul încrederii şi bunei credinţe. Membrii sunt rugaţi să se prezinte cu numele lor real. Comparativ, Wikipedia permite modificările din partea anonimilor - fie sub forma IP, fie sub pseudonim. Considerăm că această practică nu este de bun augur într-un proiect intelectual. Producţia intelectuală de calitate are la baza ei onestitatea intelectuală, care poate fi disimulată sub masca unei personalităţi virtuale.
  • Enciclopedia României se bazează pe principiul responsabilităţii membrilor care formează colectivul de redacţie. Numele real conferă un plus de responsabilitate.
  • Responsabilitatea încălcării drepturilor de autor cade asupra celor care le încalcă. Wikipedia atenuează acest risc, deoarece se situează în statul american Florida şi se supune legilor acelui stat. Enciclopedia României se supune legislaţiei româneşti. Utilizarea numelui real este o garanţie pentru respectarea legilor şi respectarea drepturilor de autor.

Rezolvarea conflictelor de editare

  • Cu toate că ele pot avea loc, la ER nu există premisele pentru conflictele de editare. În primul rând, comportamentul membrilor este responsabilizat prin excluderea anonimilor - care pot adopta orice comportament. În al doilea rând, articolele nu se dezvoltă in situ, ci se publică doar când au ajuns la o formă acceptabilă. Acest lucru presupune cunoştiinţe medii despre subiect, bazate pe o bibliografie. O bună parte din conflictele de editare de la Wikipedia au la bază informaţii eronate, contradictorii sau pur şi simplu lipsa referinţelor bibliografice. Într-o dispută intelectuală bazată pe surse, divergenţele de opinie argumentate sunt ele însele un izvor de informaţie şi creează premisele unei tratări de mai bună calitate. Sursele de conflict precum orgoliile, reaua-credinţă, subiectivitatea, etc. sunt puternic descurajate.

Nu suntem elitişti

  • Enciclopedia României nu este un club elitist care se înconjoară de o aură erudită. La Enciclopedia României pot participa exact aceleaşi persoane care ar participa şi la Wikipedia. Diferenţa constă în regulamentul pe care-l adoptăm, regulament care pentru Wikipedia poate părea mai restrictiv, dar pe care noi îl considerăm mai realist.
  • Blocarea accesului anonimilor nu este un mod de a proteja un grup elitist, ci este o barieră în faţa celor care sunt obişnuiţi să acţioneze în spaţiul internetului ignorând codul etic şi moral care se instituie în orice comunitate de oameni reali.
  • ER promovează şi încurajează colaboratorii săi să se ghideze după principii şi valori. Mai suntem de părere că o comunitate de persoane bine intenţionate trebuie să se bazeze pe principiul meritului. Din acest punct de vedere, ER este o meritocraţie.

Articole, indexuri, date

  • Pentru Wikipedia „articolul” conţine cel puţin definiţia subiectului. Pentru Enciclopedia României, articolul este un text care tratează subiectul în mod suficient de detaliat pentru a oferi o imagine globală asupra subiectului. În general un articol este publicat atunci când conţine cel puţin 1.500 octeţi, inclusiv bibliografia.
  • Echivalentul "listelor" de la Wikipedia sunt "indexurile" de la ER. Diferenţa constă în faptul că ele nu sunt articole propriu-zise şi nu intră în spaţiul articolelor. ER are un spaţiu de nume dedicat, de tipul „Index:A”. Indexul este un instrument folosit în orice lucrare de specialitate pentru a contabiliza şi a trimite la subiectele tratate în acea lucrare.
  • Datele şi anii au la Wikipedia articole dedicate. Enciclopedia României nu conţine articole despre date şi despre ani. În schimb, se lucrează în paralel la un proiect de calendar care să reconstituie cronologic istoria României pe date şi ani.

Prietenie

  • Între Wikipedia şi Enciclopedia României nu există diferenţe substanţiale de obiective. Există în principal diferenţe de metodă. În afară de acest cadru, ne dorim ca relaţiile dintre cele două comunităţi să fie cât mai cordiale şi prietenoase.