Francisc Venceslav Wallis

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Francisc Venceslav Wallis
Replace this image male.png
Alte nume Franz Wenzel Graf Wallis von Karighmain
Naţionalitate ceh
Născut 4 octombrie 1696, Moravia
Decedat 14 ianuarie 1774, Viena, Austria
Ocupaţie general-comandant, preşedinte al guvernului Transilvaniei
Căsătorit cu Rosa Reghina de Thürheim
Copii  ?
Olivier Remigius Graf von Wallis Freiherr von Karighmain

Francisc Venceslav, conte Wallis Wallis von Karighmain (n. 4 octombrie 1696, Moravia - d. 14 ianuarie 1774, Viena, Austria) a fost general-comandant al Transilvaniei. A condus provincia între anii 1775-1758, pe vremea când aceasta se afla sub stăpânire austriacă.

Originea şi familia

Francisc Venceslav, conte de Wallis se trage dintr-o veche familie nobiliară cu rădăcini irlandeze. Numele iniţial al familiei a fost Walsh. O parte din familie s-a mutat pe continent din cauza certurilor religioase. Aici şi-au schimbat numele din Walsh în Wallis şi au primit posesiuni în Boemia şi Moravia. În secolul al XVII-lea familia s-a împărţit în două ramuri: boemă sau cea veche şi boemo-moravă sau cea tânără.

Face parte din ramura tânără a familiei, boemo-moravă. A fost vărul generalului Francisc Anton Wallis, care s-a aflat şi el la conducerea Transilvaniei între anii 1732-1734.

S-a căsătorit cu Rosa Reghina de Thürheim, cu care a avut doi fii. Unul dintre fii, Olivier Remigius Graf von Wallis Freiherr von Karighmain, a ajuns feldmareşal.

Activitatea

A intrat în armata austriacă şi s-a distins ca ofiţer în luptele cu turcii în anul 1717.

A fost numit general-comandant în Transilvania la 26 octombrie 1751.

A preluat conducerea Transilvaniei în anul 1755, după moartea lui Ioan Haller, guvernatorul de până atunci al provinciei. A fost preocupat mai mult de treburile militare decât de cele politice, astfel că de acestea din urmă s-a ocupat vicepreşedintele guvernului.

După ce Ladislau Kemény a fost numit guvernator în anul 1758, Wallis a mai rămas pentru o vreme general-comandant în Transilvania.

A ajuns la rangul de feldmareşal.

Moartea

A murit la 14 ianuarie 1774 la Viena, Austria.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944